ΓΑΛΛΙΑ | Οι κινητοποιήσεις των λεγόμενων Κίτρινων Γιλέκων

Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις  στη Γαλλία όπου η λαϊκή αγανάκτηση για την πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν μεγαλώνει και τις τελευταίες βδομάδες διευρύνονται αντιδράσεις που αρχικά ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Οι κινητοποιήσεις των λεγόμενων Κίτρινων Γιλέκων συνεχίστηκαν και  με αποκλεισμούς επαρχιακών οδών και άνοιγμα διοδίων.

Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σε σχολεία όλης της χώρας, με αιχμή και αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων του Λυκείου και με αιτήματα όπως η παραίτηση του υπουργού Παιδείας.

Το λεγόμενο αυτό νέο κίνημα – που εμφανίζεται ως «αυθόρμητο» – αξιοποιείται ήδη για να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στρέφοντάς την μόνο σε ένα μέρος του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου. Σε αυτό ξεχωρίζει η συμμετοχή μεσαίων και μικροαστικών στρωμάτων, ωστόσο περιλαμβάνει και μισθωτούς, συνταξιούχους κλπ.  Ευκαιρία για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα βρίσκουν και διάφορες μερίδες του κεφαλαίου, μέσα και από «εξάπλωση» των αντιδράσεων στην κυβέρνηση Μακρόν.

Για παράδειγμα, εξαγγέλθηκαν και κινητοποιήσεις αγροτών, που πολλά αστικά ΜΜΕ πρόβαλαν ως «διεύρυνση των Κίτρινων Γιλέκων». Σε αυτές πρωτοστατούν οργανώσεις όπως η FNSEA (η εργοδοτική ένωση που αντιπροσωπεύει κολοσσούς στον τομέα της διατροφής), επικρίνοντας την κυβέρνηση για διάφορα μέτρα που προτάσσει στο όνομα της «υπεράσπισης του περιβάλλοντος» και της επέκτασης καλλιεργειών βιολογικών προϊόντων, εκφράζοντας ουσιαστικά ανησυχία για το προβάδισμα αντιπάλων τους σε τμήματα της γαλλικής και ευρωπαϊκής αγοράς.

Πάντως,  μετά την ανακοίνωση της αναβολής των μέτρων, σχεδόν 8 στους 10 Γάλλους (ποσοστό 78%) θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα που έχουν εκφράσει τα «Κίτρινα Γιλέκα», σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Εντωμεταξύ ανακοίνωση εξέδωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) εκφράζοντας την διεθνή αλληλεγγύη, αλλά και τον προσανατολισμό που θα πρέπει να αποκτήσουν οι κινητοποιήσεις στην Γαλλία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΣΟ:
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει την αλληλεγγύη της με τους εργάτες και το λαό της Γαλλίας που παλεύουν κατά της πολιτικής των υψηλών τιμών και των υπερβολικών φόρων της γαλλικής κυβέρνησης και παράλληλα διαμαρτύρονται ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Το διεθνές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ενώνει τη φωνή του με εκείνη της εργαζόμενης νεολαίας στη Γαλλία, με τους άστεγους, τους άνεργους, τους νεόπτωχους, τους μετανάστες για έναν κόσμο δίχως καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Η αστυνομοκρατία και η κρατική βία υπογραμμίζουν το ρόλο τους κράτους και τους στόχους της αστικής τάξης, Οι ελιγμοί του προέδρου Μακρόν για να αποδυναμώσει τις διαμαρτυρίες μέσω ψεύτικων και υποκριτικών διαλόγων δεν πρέπει να παγιδεύσουν την εργατική τάξη και το λαό της.

Τα ταξικά συνδικάτα, η ταξική πρωτοπορία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις λαϊκές μάζες, να αφήσουν το στίγμα τους, να προσανατολίσουν, να δώσουν το περιεχόμενο και τις κατάλληλες μορφές πάλης, να απομονώσουν τα νεοφασιστικά και ρατσιστικά στοιχεία, με στόχο να ενισχύσουν την πάλη και τον αγώνα κατά του καπιταλισμού.

Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη!

(Πληροφορίες: ΑΠΕ- ΜΠΕ, AFP)