ΓΕΡΜΑΝΙΑ | Απαγορεύεται η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων

 

Την απαγόρευση της απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων επιβεβαίωσε απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου απορρίπτοντας τις προσφυγές τεσσάρων δασκάλων δημοσίων υπαλλήλων. Ως εκ τούτου, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιτρέπεται γενικά να απεργούν για υψηλότερους μισθούς ή καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι κατηγορούμενοι από τα κρατίδια Κάτω Σαξονία, Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και Σλέσβιχ – Χόλσταϊν συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες ή απεργίες και γι’ αυτό τους είχαν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις. Οι δάσκαλοι προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο το Γενάρη.

Το συνδικάτο «Εκπαίδευση και Επιστήμη» (GEW) και η Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) ζητούν αλλαγή του νόμου περί απαγόρευσης της απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων, όμως η γερμανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί.

Μάλιστα, ενώ τυπικά αναγνωρίζεται το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να συναθροίζονται, να ιδρύουν σωματεία και να συμμετέχουν σε αυτά, μπαίνει ο περιορισμός της «διατήρησης της τάξης» και της «μη παραβίασης της ελευθερίας του άλλου», για να δικαιολογηθεί νομικά η απαγόρευση της απεργίας.

Να σημειωθεί ότι η απαγόρευση της απεργίας δεν ισχύει για τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα. Ετσι παρατηρείται το φαινόμενο στην ίδια υπηρεσία ορισμένοι εργαζόμενοι να έχουν «δικαίωμα» να απεργήσουν και οι συνάδελφοί τους δημόσιοι υπάλληλοι όχι.

Στη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης λοιπόν, βλέπουμε τα εργατικά δικαιώματα να συρρικνώνονται συνεχώς προς όφελος κάποιον παράσιτων που κατέχουν τον πλούτο που παράγουμε εμείς. Δημόσιοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, φοιτητές και όλα τα λαικά στρώματα πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια σε αυτήν την βαρβαρότητα! Δεν πρέπει να τους χαρίσουμε ούτε τον κόπο μας, ούτε τις ζωές μας! Να παλέψουμε μέσα στις ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της τάξης μας. Παλεύουμε για συνδικάτα ταξικά και όχι των αφεντικών!