40 εκατομμύρια σύγχρονοι σκλάβοι και 152 εκατομμύρια παιδιά θύματα καταναγκαστικής εργασίας

Η σύγχρονη δουλεία και η παιδική εργασία σε αριθμούς και εικόνες. Ο υπέροχος κόσμος του καπιταλισμού…

Ετήσια αναφορά για το 2016 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ και της Οργάνωσης για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Walk Free Foundation) σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης:

«πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι θύματα της σύγχρονης δουλείας και 152 εκατομμύρια παιδιά θύματα της καταναγκαστικής εργασίας»

Σύγχρονη δουλεία

Υπάρχουν περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγιδευμένοι στη σύγχρονη δουλεία. Οι νέες εκτιμήσεις που προέκυψαν από τις έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται δυσανάλογα από τη σύγχρονη δουλεία, ο πληθυσμός τους  αντιπροσωπεύει σχεδόν 29 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή το 71% του συνόλου. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 99% των θυμάτων της καταναγκαστικής εργασίας στη βιομηχανία του σεξ και το 84% των καταναγκαστικών γάμων. Ένα στα τέσσερα θύματα της σύγχρονης δουλείας (περίπου 10 εκατομμύρια) είναι παιδιά.

Καταναγκαστική εργασία

Η έρευνα αποκάλυψε ότι περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάστηκαν σε εργασία το 2016. Από αυτούς, 16 εκατομμύρια άνθρωποι σε καταναγκαστική εργασία στον ιδιωτικό τομέα (οικιακές εργασίες, κατασκευές, γεωργία). Περίπου 5 εκατομμύρια άτομα βρισκόταν σε καταναγκαστική σεξουαλική εκμετάλλευση και περίπου 4 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή το 16% του συνόλου, βρισκόταν σε καταναγκαστική εργασία που επιβλήθηκε από κρατικές αρχές.

Καταναγκαστικοί γάμοι

Εκτιμάται ότι 15 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε καταναγκαστικό γάμο το 2016. Από αυτούς οι περίπου 6,5 εκατομμύρια γάμοι έγιναν την τελευταία πενταετία (2012-2016), οι υπόλοιποι είχαν προηγηθεί και εξακολουθούσαν να υφίστανται. Περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των θυμάτων καταναγκαστικού γάμου, κατά την τέλεση του γάμου ήταν παιδιά και σχεδόν όλα ήταν κορίτσια.

Παιδική εργασία

152 εκατομμύρια παιδιά – 64 εκατομμύρια κορίτσια και 88 εκατομμύρια αγόρια – εξαναγκάζονται σε εργασία, σχεδόν το ένα στα δέκα παιδιά σε όλο τον κόσμο. Η παιδική εργασία εξακολουθεί να εντοπίζεται κυρίως στη γεωργία (70,9%). Σχεδόν ένας στα πέντε παιδιά εργάζεται στον τομέα των υπηρεσιών (17,1%), ενώ το 11,9% των παιδιών εργάζονται στη βιομηχανία.

Η πρόκληση για τη μείωση της παιδικής εργασίας, είναι ακόμα μεγάλη. Από τα πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών, όπως παρατηρούμε και στο επόμενο διάγραμμα, φαίνεται ότι η παιδική εργασία συνεχίζει την πτωτική πορεία που παρατηρείται μετά το 2000.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζόμενων παιδιών ηλικίας 5 έως 17 ετών εντοπίζεται στην Αφρική (72,1 εκατομμύρια), ακολουθούμενη από την Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού (62 εκατομμύρια), την Αμερική (10,7 εκατομμύρια), την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία (5,5 εκατομμύρια) και τα Αραβικά Κράτη (1,2 εκατομμύρια).

 

Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 5 έως 14 ετών που εργάζονται δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Το 38% των παιδιών που εργάζεται σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες είναι ηλικίας 5 έως 14 ετών και σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών εργάζονται πάνω από 43 ώρες την εβδομάδα. Περισσότερα εδώ.

Εικόνες του κοινωνικού συστήματος της αδικίας και της εκμετάλλευσης, στο οποίο το κέρδος έχει προτεραιότητα έναντι της ανθρώπινης ζωής. Ο υπέροχος κόσμος του καπιταλισμού…

( αναδημοσίευση από  katiousa.gr )