ΓΕΡΜΑΝΙΑ | Ψάχνουν «συμβιβασμούς» για το σχηματισμό κυβέρνησης – Συμφωνία στις αντιλαϊκές πολιτικές σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό και Πρόνοια

Πηγή: Associated Press

 

Επιταχύνονται τα ενδοαστικά παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων. Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι κρίσιμη, αφού είναι η «εβδομάδα αποφάσεων», μιας και την Πέμπτη το βράδυ ή το αργότερο τα ξημερώματα της Παρασκευής, θα πρέπει τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν αν είναι εφικτή ή όχι μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Πρόθεση των τεσσάρων δυνητικών εταίρων είναι να ολοκληρώσουν τις διερευνητικές διαβουλεύσεις, για να ξεκινήσουν στη συνέχεια τις επίσημες διαπραγματεύσεις. Παρά, όμως, τις πολυάριθμες συναντήσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι διαπραγματευτές των κομμάτων, αρκετά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Διάσταση απόψεων επικρατεί στα ζητήματα του Προσφυγικού, του Κλίματος, των Μεταφορών και του Αγροτικού, καθώς εκφράζονται αντιθέσεις στις μερίδες της αστικής τάξης για τον τρόπο «αντιμετώπισης» των ζητημάτων και την εξασφάλιση των συμφερόντων τους, ενώ αντιθέτως -αντιλαϊκή- συμφωνία έχει επιτευχθεί στα Εργασιακά, στο Συνταξιοδοτικό, στην Παιδεία, στην Υγεία όπως και στην περίθαλψη ηλικιωμένων, όπου είναι ξεκάθαρη και δεδομένη η συνέχιση της πολιτικής πετσοκόμματος πόρων και δικαιωμάτων.

Όσο αφορά τους «συμβιβασμούς» που καλούνται να κάνουν οι εν δυνάμει εταίροι: Οι Πράσινοι όσο αφορά το ζήτημα απαγόρευσης του κινητήρα εσωτερικής καύσεως, οι δε Φιλελεύθεροι είναι έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις στα φορολογικά και σε θέματα της ΕΕ και Ευρωζώνης.

Ενώ Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι εκφράζονται σε γενικές γραμμές αισιόδοξα για την πορεία των διαβουλεύσεων, στους Πράσινους επικρατεί απαισιοδοξία. Ηγετικά τους στελέχη καταλογίζουν στα άλλα κόμματα πως δεν έχουν κάνει ανάλογους συμβιβασμούς. Μάλιστα, εκφράζεται η υποψία πως σκόπιμα τα άλλα τρία κόμματα και ειδικά η Άγκελα Μέρκελ κωλυσιεργούν τις διαβουλεύσεις με στόχο να αυξήσουν την Πέμπτη, τελευταία ημέρα των διαβουλεύσεων, την πίεση στους Πράσινους. Όπως κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων, Άντον Χόφραϊτερ, «η καγκελάριος σφάλλει αν πιστεύει πως θα μπορούσε εκμεταλλευόμενη τα στενά χρονικά περιθώρια να αιφνιδιάσει τους Πράσινους».

Γιούργκεν Τριτίν, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Στρέντερ, ο οποίος συμμετέχει στις διερευνητικές συζητήσεις, δήλωσε χτες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βερολίνου «Tagesspiegel» ότι μέχρις στιγμής οι Πράσινοι ηττώνται με 10-0 αφού κανένα από τα σημεία που προτείνουν δεν έχουν περάσει, ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι το κόμμα του είναι εκείνο το οποίο φοβάται λιγότερο τις νέες εκλογές σε σχέση με τα υπόλοιπα που συμμετέχουν στις συζητήσεις.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Deutsche Welle», «Tagesspiegel»)