Περιβαλλοντικό έγκλημα στο Σαρωνικό | Συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ., 27 Σεπτέμβρη 2017, Πασαλιμάνι

Συγκέντρωση την Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη στις 18.30 στην πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι) στον Πειραιά διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ενάντια στο έγκλημα στο Σαρωνικό και την κυβερνητική πολιτική που το επέτρεψε.

Καλεί τα συνδικάτα της Αθήνας και του Πειραιά σε μαζική συμμετοχή, τονίζοντας πως «η ανάπτυξή τους γεννά φτώχεια, ανεργία, μόλυνση. Άμεσα μέτρα για τον καθαρισμό του Σαρωνικού. Άμεσα μέτρα για την αποζημίωση αυτών που πλήγηκαν».

Σε μαζική συμμετοχή καλούν η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Τα καλέσματα παρατίθενται παρακάτω.

Στην ανακοίνωσή του το Π.Α.ΜΕ. σημειώνει:

«Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι,

Καταγγέλλουμε το έγκλημα στο Σαρωνικό που δημιουργήθηκε από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”. Είναι σοβαρές οι επιπτώσεις στη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού. Χιλιόμετρα ακτής και πυθμένα έχουν υποστεί ήδη τεράστια οικολογική καταστροφή εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε, με ανυπολόγιστες ζημιές, με μακροχρόνιες επιπτώσεις στη διατροφική αλυσίδα και θα χρειαστούν πολλά χρόνια ώστε οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στην περιοχή να μπορούν να απολαμβάνουν και πάλι την θάλασσα καθαρή. Πολλοί μικροεπαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού – αυτοαπασχολούμενοι ψαράδες έπαθαν ζημιά.

Για το έγκλημα στο Σαρωνικό υπάρχει ένοχος: Είναι οι εφοπλιστές και η κυβέρνησή τους.

Τα μεγάλα λόγια για τον Πειραιά που θα γίνει “πύλη εισόδου”, “παγκόσμιος κόμβος” τα πήρε το μαζούτ και το πετρέλαιο στη θάλασσα. Επιβεβαιώνεται ότι τα μεγάλα καπιταλιστικά σχέδια, η ανάπτυξη του κεφαλαίου δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού.

Υπέργηρα και ακατάλληλα πλοία, που μπορούν να γίνουν νεκροταφεία για ναυτεργάτες και επιβάτες, ανύπαρκτες υποδομές για πρόληψη και αποφυγή καταστροφών, έρχονται δίπλα στη διάλυση των ΣΣΕ, στη διάλυση του εργάσιμου χρόνου, στο ξεθεμελίωμα δικαιωμάτων, στην καταστολή.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που συνεχίζουν την πολιτική σύμφωνα με την οποία όλα υποτάσσονται στο κέρδος, περιφρονώντας επιδεικτικά τους κανόνες ασφαλείας και αξιοπλοΐας των πλοίων, την ανάγκη για πρόσβαση του λαού στη θάλασσα. Η πολιτική τους εξυπηρετεί τους εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο, που συνεχίζει να κερδοφορεί σε βάρος μας, χωρίς να υπολογίζει ανθρώπινες ζωές και περιβάλλον. Δίνουν άδεις αξιοπλοΐας σε σαπάκια, δεν κάνουν ελέγχους στους χώρους δουλειάς, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες, όπως το γεγονός ότι στο πλοίο που ναυάγησε υπήρχαν μόνο 2 ναυτεργάτες.

Το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν αντιμετώπισε τη ρύπανση επιβεβαιώνει ότι οι ανάγκες του λαού για προστασία από τέτοια φαινόμενα, δεν χωράνε στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για κερδοφορία. Ο κρατικός προϋπολογισμός, που απλόχερα δίνει δισ. ευρώ στο κεφάλαιο, είναι ιδιαίτερα φειδωλός όσον αφορά τις λαϊκές ανάγκες (σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές στην Υγεία – στην Παιδεία, στην προστασία του περιβάλλοντος κλπ.). Δεν είναι τυχαίο ότι και ο ελλιπής εξοπλισμός του Λιμενικού δεν δούλευε ολόκληρος για να αντιμετωπίσει την καταστροφή.

Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου φέρνει στις μνήμες τις μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές που έχει η εξόρυξη πετρελαίου και η μεταφορά του, όταν αυτή γίνεται με γνώμονα το κέρδος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξέδρα άντλησης πετρελαίου της BP, στον κόλπο του Μεξικού, που οδήγησε σε μια καταστροφή τεράστιας κλίμακας, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε εκατομμύρια εργαζόμενους, στην τοπική οικονομία, στο περιβάλλον.

Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου αποδεικνύει πως το κίνητρο του κέρδους δεν μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων, την προστασία του περιβάλλοντος. Ας σκεφτεί ο καθένας την έκταση και τις επιπτώσεις μιας καταστροφής σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου π.χ. δυτικά της Πελοποννήσου ή νότια της Κρήτης. Γι’ αυτό το εργατικό – λαϊκό κίνημα πρέπει να συγκρουστεί με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και των αστικών κυβερνήσεων για παραχώρηση της εξόρυξης των εγχώριων υδρογονανθράκων σε πολυεθνικούς μονοπωλιακούς ομίλους.

Η ρύπανση αυτή πρέπει να κινητοποιήσει αμέσως το λαό!

Καμιά επανάπαυση. Η προστασία του περιβάλλοντος, που συνδέεται με τη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.

Η διεκδίκηση μέτρων πρόληψης, η ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και τα καράβια, η διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης για όσους έχουν πληγεί από την καταστροφή είναι υπόθεση όλων μας.

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Μετά το ναυάγιο η κυβέρνηση αποφάσισε αντί να αυστηροποιήσει τους κρατικούς ελέγχους για την αξιοπλοΐα των πλοίων, να αναθέσει αυτή τη δουλειά στους ίδιους τους εφοπλιστές. Οι ίδιοι οι εφοπλιστές θα ελέγχουν τον εαυτό τους μέσα από ιδιωτικούς νηογνώμονες. Έχουμε πικρή πείρα από τέτοιες καταστάσεις. Ταυτόχρονα στηρίζει τους εφοπλιστές στην επιδίωξή τους για μείωση της οργανικής σύνθεσης των πλοίων, στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, στην εντατικοποίηση της δουλειάς στα καράβια. Αυτά συνθέτουν ένα επικίνδυνο μείγμα, που μέσα του γεννιούνται οι προϋποθέσεις για νέα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου, παρά τα προπαγανδιστικά κόλπα που κατά καιρούς χρησιμοποιεί.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό:

 • Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ρύπανσης. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία να αναλάβει το κόστος, έτσι ώστε να μη μετακυλιστεί στο λαό.
 • Πάλη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα στους ναυτεργάτες, όπως και σε όλους τους κλάδους.
 • Να αντισταθούμε στα αναπτυξιακά σχέδια κυβέρνησης και άρχουσας τάξης, που θυσιάζουν την υγεία, το περιβάλλον και γενικότερα τα δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, να παλέψουμε για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, αυτόν που θα βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες μας και όχι το κέρδος.

Καλούμε τα συνδικάτα της Αθήνας και του Πειραιά σε συγκέντρωση ενάντια στο έγκλημα στο Σαρωνικό και την κυβερνητική πολιτική που το επέτρεψε την Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη και ώρα 18.30 στην πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι) στον Πειραιά».

Η ανακοίνωση-κάλεσμα της Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε. έχει ως εξής:

«“Πύλη εισόδου”, “παγκόσμιος κόμβος εμπορίου”, είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για το λιμάνι του Πειραιά. Πλέον η λαϊκή οικογένεια, ολόκληρης της Αττικής, έρχεται αντιμέτωπη με τη “μαύρη θάλασσα” της ανάπτυξης, που οραματίζεται η κυβέρνηση. Στην τσακισμένη, από τα μνημόνια και τα μέτρα, λαϊκή οικογένεια, που στην πλειοψηφία της, δεν κατάφερε να πάει διακοπές, της στερούν ακόμα και το μπάνιο της στην Αττική, τον περίπατό της, τη θάλασσά της, το φυσικό πλούτο της.

Τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης για το λιμάνι, τα πήρε και τα σήκωσε το μαζούτ και το πετρέλαιο, από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”, που κατέκλυσε το Σαρωνικό.

Αποκαλύφθηκε μέσα από αυτή την τεράστια βιολογική καταστροφή, ποια συμφέροντα εκπροσωπεί η κυβέρνηση.

Για να προφυλάξει τα κέρδη των εφοπλιστών, περιφρονεί επιδεικτικά τους κανόνες ασφαλείας και αξιοπλοΐας των πλοίων, την ανάγκη για ασφαλή πρόσβαση του λαού στη θάλασσα. Δίνουν άδειες αξιοπλοΐας σε σαπάκια, δεν κάνουν ελέγχους. Με τις ευλογίες και όλες τις απαραίτητες άδειες, με ανύπαρκτες υποδομές για πρόληψη και αποφυγή καταστροφών, η κυβέρνηση επιτρέπει σε υπέργηρα και ακατάλληλα πλοία, που μπορούν να γίνουν νεκροταφεία για ναυτεργάτες και επιβάτες, να σαλπάρουν ελεύθερα, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των μονοπωλίων, που συνεχίζουν να κερδοφορούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Η μόλυνση δημιούργησε σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων.

Πολύ σοβαρές επιπτώσεις επίσης στους ελεύθερους επαγγελματίες, στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού καθώς και στους ψαράδες της περιοχής.

Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου, αποδεικνύει ότι τα κέρδη των επιχειρηματιών έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των λαϊκών στρωμάτων, με την προστασία του περιβάλλοντος. Αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι η ανάπτυξη των μονοπωλίων και τα κέρδη τους, είτε αφορά καύσιμα, είτε μεταφορές, είτε την αξιοποίηση του λιμανιού, είναι συνυφασμένη με την κερδοφορία και την ασυδοσία τους, δεν χωράει προστασία των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ.

Αποδεικνύεται επίσης για άλλη μία φορά ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος πάει χέρι – χέρι με τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Για το έγκλημα στο Σαρωνικό υπάρχει ένοχος: Είναι οι εφοπλιστές και η κυβέρνησή τους.

Καλούμε τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς εμπόρους, που θίχτηκαν από την καταστροφή, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να ενωθούν συλλογικά και αγωνιστικά σε επιτροπές αγώνα, αξιοποιώντας την αλληλεγγύη των συναδέλφων σε όλη την Αττική, να διεκδικήσουν:

 • Εξάμηνη αναστολή, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες, εφορία, ΔΕΗ και για τις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές.
 • Να μην χαθούν οι ρυθμίσεις σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, να δοθεί εξάμηνη απαλλαγή από τις δόσεις.
 • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους για έξι μήνες στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.
 • Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.
 • Αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κλπ.
 • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους αλιείς που επλήγησαν, για την απώλεια εισοδήματος και για τις ζημιές και τις επιβαρύνσεις στα αλιευτικά σκάφη και τα μέσα εργασίας τους.

Καλούμε τα σωματεία και τις ενώσεις της Αττικής, όλους τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους να δώσουμε αγωνιστικό “παρών” την Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη και ώρα 18.30 στο Πασαλιμάνι, στον Πειραιά με προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη (απέναντι από ΗΣΑΠ Πειραιά) στις 6 μ.μ.

Το έγκλημα της ρύπανσης του Σαρωνικού, η ασυδοσία των εφοπλιστών και οι συνέπειες στους χιλιάδες συναδέλφους μας αφορά όλους.

Όλοι στη συγκέντρωση ενάντια στο έγκλημα στο Σαρωνικό και την κυβερνητική πολιτική που το επέτρεψε».

Στο κάλεσμά της η Ο.Γ.Ε. σημειώνει:

«Νέα γυναίκα, εργαζόμενη, άνεργη, συνταξιούχε,

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει το έγκλημα από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου “ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ” που ρύπανε όλο το Σαρωνικό.

Οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις τους, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θυσιάζουν τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, μολύνουν και καταστρέφουν το περιβάλλον για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους.

Χιλιόμετρα ακτών έχουν γεμίσει πίσσα και μαζούτ. Οι θάλασσες αυτές αποτελούσαν μοναδική διέξοδο ξεκούρασης για μας και τις οικογένειές μας, αφού το δικαίωμα στις διακοπές έχει γίνει πολυτέλεια. Σήμερα τα παιδιά μας αναπνέουν μόνο την μπόχα και τη μυρωδιά του πετρελαίου.

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια με επιπτώσεις στη διατροφική αλυσίδα. Τα παιδιά μας και οι οικογένειές μας δεν θα μπορούνε να διατρέφονται σωστά. Χιλιάδες αυταπασχολούμενοι ψαράδες και άλλοι στον Τουρισμό και στην Εστίαση είναι και αυτοί θύματα του στυγερού εγκλήματος.

Αυτή η πολιτική θυσιάζει ανθρώπινες ζωές και περιβάλλον, περιφρονεί επιδεικτικά τους κανόνες ασφάλειας και αξιοπλοΐας των πλοίων. Όλα αυτά για να χαρίσει νέα κέρδη στους εφοπλιστές, στους βιομηχάνους, στους τραπεζίτες και τους μεγαλεμπόρους. Θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα στο βωμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι ζωές οι δικές μας και των παιδιών μας δεν χωράνε στα κέρδη τους.

Διεκδικούμε:

 • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ρύπανσης. Να πληρώσει η πλοιοκτήτρια εταιρεία γι αυτό και όχι να επωμιστεί το κόστος ο λαός.
 • Άμεση αποζημίωση αυτών που πλήγηκαν.
 • Να τηρούνται μέτρα πρόληψης και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα καράβια. Ο έλεγχος των πλοίων των εφοπλιστών δεν μπορεί να ανατίθεται στους ίδιους τους εφοπλιστές. Οι ίδιοι δηλαδή να ελέγχουν τον εαυτό τους.
 • Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για τους ναυτεργάτες και για όλους τους κλάδους.

Παλεύουμε για μια κοινωνία που θα εξασφαλίζει όλες τις σύγχρονες ανάγκες μας, που θα προστατεύει την Υγεία, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις συνταξιούχους, όλες τις νέες γυναίκες του μόχθου της Αθήνας και του Πειραιά στη συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη και ώρα 18:30 στην Πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι), στον Πειραιά».

(αναδημοσίευση από τον 902.gr )