Γερμανία, Βουλευτικές εκλογές 2017 | Παζάρια για τον κυβερνητικό συνασπισμό με σίγουρη την αντιλαϊκή ατζέντα, υποκρισία για την AfD

Με αναφορές στον… χρωματικό συνδυασμό των κομμάτων που αναμένεται να στελεχώσουν το κυβερνητικό σχήμα, συνεχίζεται στη Γερμανία, το ενδοαστικό παζάρι που ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, έχοντας πάντα ως δεδομένη τη σταθερή αντιλαϊκή πολιτική.

Οι εταίροι του «μεγάλου συνασπισμού», Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε ψήφους και έδρες στην ιστορία τους, ενώ η Angela Merkel προχωράει προς την 4η συνεχόμενη θητεία της ως καγκελάριος. Το ερώτημα είναι πλέον με ποιο συνδυασμό κομμάτων θα συγκροτηθεί ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός, καθώς το ζητούμενο για το γερμανικό κεφάλαιο είναι μια σταθερή κυβέρνηση που θα θωρακίσει την θέση του, σε μια περίοδο που οξύνονται οι αντιθέσεις τόσο μέσα στην Ε.Ε. όσο και παγκόσμια.

Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα και αν τελικά οι Σοσιαλδημοκράτες τηρήσουν την αρχική τους δήλωση, ότι «περνάνε στην αντιπολίτευση», το πιθανότερο σενάριο είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών – Φιλελευθέρων – Πρασίνων, με τα επιτελεία των κομμάτων και τα αστικά μέσα να ονομάζουν το συνασπισμό αυτό «Τζαμάικα» από τα …χρώματα των κομμάτων (μαύρο, κίτρινο και πράσινο αντιστοίχως) που συμπίπτουν με τα χρώματα της σημαίας της χώρας αυτής.

Όπως προβλέπει η νομοθεσία, η νέα βουλή πρέπει να συγκροτηθεί τω αργότερω 30 μέρες μετά τις εκλογές, δηλαδή ως τις 24 Οκτώβρη. Μετά τη συγκρότηση της νέας βουλής, η απερχόμενη κυβέρνηση συνεχίζει τα καθήκοντά της ως την εκλογή νέου καγκελάριου.

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των exit polls μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και φυσικά αμέσως μετά, κυριάρχησαν οι δηλώσεις «απορίας» και «αγωνίας» για την άνοδο της ΑfD («Εναλλακτική για την Γερμανία») και την είσοδό της στη βουλή.

Το εθνικιστικό, ρατσιστικό μόρφωμα που ιδρύθηκε το 2012 ανέπτυξε τη λαϊκίστικη και ρατσιστική ρητορεία του βασιζόμενο σε υπαρκτά προβλήματα που γεννιούνται στο έδαφος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η ξενοφοβική ρητορεία του συνδυάζεται με θέσεις περί επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, κατάργηση του Ευρώ, συμμαχία με τη Ρωσία, αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική προκειμένου να «σταματήσει η άναρχη, μαζική μετανάστευση, κυρίως ανειδίκευτων εργαζομένων», εκφράζοντας έτσι τα πλέον επιθετικά τμήματα του γερμανικού κεφαλαίου, ζητώντας ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι την AfD στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει επώνυμα ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Hans-Olaf Henkel.

Η μία εκ των δύο επικεφαλής της AfD, η Alice Weidel, η οποία έχει θητεύσει σε διευθυντικές θέσεις σε τράπεζες και οργανισμούς όπως η Goldman Sachs, η Allianz Global Investors, αλλά και η Bank of China, δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα «Εξεταστική Επιτροπή για την Άνγκελα Μέρκελ για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας που έχει κάνει αυτή η κυρία», αναφερόμενη κυρίως στην απόφαση να ανοίξουν τα σύνορα κατά την προσφυγική «κρίση» το 2015. Ο άλλος επικεφαλής, Alexander Gauland, σημείωσε ότι «θα κυνηγήσουμε την Άνγκελα Μέρκελ».

Στο μεταξύ η πρώην πρόεδρος της AfD, Frauke Petry, η οποία είχε απομακρυνθεί από πρόεδρος στο συνέδριο του κόμματος τον Απρίλη παραμένοντας ωστόσο στο ηγετικό σχήμα, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά, ότι αποχωρεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της AfD και ως ανεξάρτητη βουλευτής θα ασκήσει μια «λογική συντηρητική πολιτική».

(αναδημοσίευση από τον 902.gr)