Μεταφορά και εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου | Ανακοινώσεις ταξικών συνδικάτων από την Αχαΐα

Άμεση είναι η αντίδραση του εργατικού κινήματος στην Αχαΐα ενάντια στο ενδεχόμενο της εγκατάστασης ΝΑΤΟϊκών πυρηνικών όπλων στη βάση του Άραξου.

Σε επαγρύπνηση για «να απαιτήσουμε την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την περιοχή, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις που ξεριζώνουν τους λαούς», καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία του Μετάλλου, τους μεταλλεργάτες και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου στην Αχαΐα, το Κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αχαΐας, με αφορμή τους σχεδιασμούς για εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στον Άραξο.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Ζούμε σ’ ένα καζάνι που βράζει. Λαοί ξεριζώνονται, πατρίδες χάνονται, σύνορα ξαναχαράσσονται. Δικαιώματα κοινωνικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά ξεθεμελιώνονται. Τα “μεγάλα αφεντικά” της γης ετοιμάζονται για το νέο μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των αγορών.

Τα νέα σύνορα, οι νέες σφαίρες επιρροής, το ξαναμοίρασμα των αγορών έχουν μια κοινή απαίτηση: Αίμα. Το Αίμα των εργαζόμενων και των παιδιών τους. Εμείς, που στην εκμετάλλευσή μας στηρίζονται τα κέρδη τους, είμαστε αυτοί που καλούμαστε να ματώσουμε και στην προσπάθεια εδραίωσής τους στο νέο, μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνίες όπως η εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στον Άραξο που ήδη έχει αρχίσει να εκσυγχρονίζεται για να μπορεί να τα δεχτεί, μόνο δεινά μπορεί να φέρει στη χώρα μας και στο λαό μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμη βαθύτερη, πιο επικίνδυνη για το λαό μας εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και σχεδιασμών. Η σιωπή της όλο αυτό το διάστημα αποδεικνύει και την ενοχή της.

Επιβεβαιώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο, πως η “δίκαιη ανάπτυξη” την οποία ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όχι μόνο στηρίζεται πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών, ασφαλιστικών και λοιπών δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, αλλά απειλεί την ασφάλειά του, βάζει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του λαού και της νεολαίας, εγκυμονεί κινδύνους μακροχρόνιας καταστροφής του περιβάλλοντος, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του.

Επιβεβαιώνεται πως όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, πάνε “πακέτο” με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς. Οι ίδιοι που ψηφίζουν τους αντιλαϊκούς νόμους είναι οι ίδιοι που ζητάνε και εμπλέκουν τη χώρα, το λαό της, σε επικίνδυνα παιχνίδια για τα ζωτικά συμφέροντα του κεφαλαίου (ντόπιου και ξένου) σε μια περιοχή που ήδη “μυρίζει μπαρούτι”.

Ήδη, ελληνικά στρατεύματα επιχειρούν στο εξωτερικό. Ποιά συμφέροντα του ελληνικού λαού εξυπηρετούν;

Ήδη ΝΑΤΟϊκές βάσεις υπάρχουν στη χώρα μας. Τι κέρδισε ο λαός μας απ’ αυτό; Η λογική του “αδύναμου κράτους” που πρέπει να είναι “εξαρτημένο” από μια υπερδύναμη για να επιβιώσει αφορά μόνο όσους εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, συνδεδεμένα με τα συμφέροντα των ξένων επιχειρηματικών ομίλων. Περίπου το 2,4% του ΑΕΠ της Ελλάδας (που μεταφράζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ) ξοδεύεται κάθε χρόνο για εξοπλισμούς στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Ο εργαζόμενος λαός, το μόνο συμφέρον που έχει, είναι να είναι ανεξάρτητος, αδέσμευτος και να μπορεί να χαράσσει τη δική του πορεία με βάση τα δικά του συμφέροντα. Το παιχνίδι χοντραίνει. Οι εξελίξεις γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Να αρνηθούμε να γίνουμε το κρέας στην κρεατομηχανή τους.

Καλούμε τα επιχειρησιακά σωματεία του Μετάλλου, τους μεταλλεργάτες και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου στην Αχαΐα σε επαγρύπνηση. Να απαιτήσουμε την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την περιοχή, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις που ξεριζώνουν τους λαούς.

  • Όχι στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο.
  • Καμία αποστολή ελληνικών στρατευμάτων σε ξένες χώρες.
  • Όχι στην πρόσδεση της χώρας μας σε μηχανισμούς που είναι φτιαγμένοι για να εξυπηρετούν συμφέροντα μονοπωλίων σφάζοντας λαούς, ισοπεδώνοντας χώρες, καταπατώντας ανθρώπους και δικαιώματα».

Επίσης, σε έκτακτη συνεδρίαση προχώρησε η Διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας μετά τις πληροφορίες που υπήρξαν για την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου. Κρίνοντας το γεγονός ως πολύ σοβαρό και επικίνδυνο για την περιοχή πήρε την πρωτοβουλία και συγκάλεσε σύσκεψη εργατικών σωματείων και φορέων για την ενημέρωση και το συντονισμό της δράσης του λαού της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Στην ανακοίνωσή του για το θέμα, το Συνδικάτο αναφέρει:

«Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που υπηρετώντας πιστά το φιλοευρωπαϊκό και φιλοΝΑΤΟϊκό προσανατολισμό της, προωθεί τη μεταφορά και εγκατάσταση πυρηνικών κεφαλών στη βάση του Αράξου. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη. Η κυβέρνηση με αυτή της την ενέργεια εμπλέκει την εργατική τάξη και το λαό μας σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους. Είναι νωπές οι υπογραφές τους που παρέδωσαν το Αιγαίο και τη φύλαξη των συνόρων στους ΝΑΤΟϊκούς, που έχουν παραδώσει λιμάνια, υποδομές, δρόμους και αεροδρόμια στην υπηρεσία των ΝΑΤΟϊκών, που πρόσφεραν την Κάρπαθο για καινούρια νατοϊκή βάση.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει τη συζήτηση, μετά και της εξελίξεις στην Τουρκία, για τη μεταφορά υποδομών, στρατιωτικού δυναμικού και οπλικών συστημάτων από τη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας στη ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας, αλλά και στην αναβάθμιση της ΝΑΤΟϊκής βάσης του Αράξου μεταφέροντας εκεί πυρηνικές κεφαλές. Μάλιστα για την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών της η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό της βάσης του Αράξου, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα.

Συνάδελφοι,

Το γεγονός δεν είναι ξεκομμένο από τις γενικότερες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, δεν είναι ξεκομμένο από τα αφηγήματα της κυβέρνησης περί “δίκαιης ανάπτυξης”. Οι εξελίξεις και με τη βάση του Αράξου συνδέονται άμεσα με την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή του Πατραϊκού κόλπου, του Κατάκολου, του Κυπαρισσιακού κόλπου και του Ιονίου γενικότερα. Συνδέονται με το ότι εξελίσσεται στην περιοχή επενδυτική δραστηριότητα πολυεθνικών κολοσσών (“Total”, “Edisson”, “EnergeanOil & Gas”) με τη συμμετοχή και ελληνικών κεφαλαίων, τα ΕΛΠΕ.

Πρόκειται για αποφάσεις και σχεδιασμούς που εξυπηρετούν ευρύτερα την αστική τάξη της χώρας μας με βάση τα στρατηγικά της συμφέροντα. Γι’ αυτό και συμμετέχει σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, γι’ αυτό έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ. Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά πως τα κεφάλαια απαιτούν και τη στρατιωτική τους θωράκιση στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς εμπλέκοντας και ματώνοντας τους λαούς.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στις κατασκευές,

Τούτη τη στιγμή χρειάζεται να παλέψουμε όλοι, σε όλους τους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές μας, παντού, προκειμένου να εμποδίσουμε την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου. Καλούμε σε επαγρύπνηση, εγρήγορση απέναντι σε κάθε τέτοιο σχεδιασμό. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και τους ανθρώπους της στη περιοχή να μην τολμήσουν. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε τέτοιου είδους εξέλιξη. Θα εμποδίσουμε να έρθουν οι πυρηνικές κεφαλές είτε από στεριά, είτε από θάλασσα, είτε από αέρα.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στις κατασκευές,

Οργανώνουμε την επίθεσή μας απέναντι στις επιλογές της αστικής τάξης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που θέλουν να μετατρέψουν τον Άραξο και την περιοχή μας σε αποθήκη πυρηνικών και εστία ιμπεριαλιστικών πολέμων».

(αναδημοσίευση από τον 902.gr)