Γερμανία, Βουλευτικές εκλογές 2017 | Φαβορί η Merkel, βέβαιος νικητής το κεφάλαιο

Με τις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες να δίνουν σταθερό προβάδισμα στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) υπό την Angela Merkel, έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Martin Schulz, το ενδιαφέρον να έχει μετατοπιστεί στη «μάχη» της τρίτης θέσης και τις συζητήσεις για τους πιθανούς σχηματισμούς να έχουν «φουντώσει», διεξάγονται σήμερα οι ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, επικρατέστερα κόμματα για την τρίτη θέση είναι η ακροδεξιά και ρατσιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» (die Linke), ενώ ακολουθούν το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) και οι Πράσινοι (Bündnis 90 / die Grünen).

Τα πιο πιθανά σενάρια είναι είτε η συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών (θα είναι η τρίτη φορά που συγκυβερνούν) είτε ένας συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών – Φιλελευθέρων – Πρασίνων.

Σε κάθε περίπτωση, η ατζέντα της επόμενης μέρας έχει καθοριστεί: Πώς θα παραμείνει η καπιταλιστική οικονομία της Γερμανίας και τα επόμενα χρόνια τόσο ισχυρή όσο είναι σήμερα, πώς το γερμανικό κεφάλαιο θα ενισχύσει τη θέση του στον διεθνή ανταγωνισμό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί το «γερμανικό θαύμα» είναι η ένταση της εκμετάλλευσης, η ελαστική εργασία, οι αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, η διατήρηση ενός μεγάλου αριθμού χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

(αναδημοσίευση από τον 902.gr, φωτογραφία από το Associated Press)