Γαλλία, νέες ανατροπές εργασιακών δικαιωμάτων | Απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, 21 Σεπτέμβρη 2017

Εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους και περιοχές της Γαλλίας προχωρούν σήμερα σε νέες απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ζητώντας την απόσυρση των αντεργατικών διαταγμάτων με τα οποία η κυβέρνηση Macron – Philippe εντείνει την επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, διευκολύνει τις απολύσεις, υπονομεύει τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων κ.λπ.

Η αποκάλυψη και απόκρουση της αντεργατικής στρατηγικής κυβέρνησης – Ε.Ε. προϋποθέτει ολόπλευρη αναμέτρηση με όλα τα ιδεολογήματα που ταυτίζουν τις ανάγκες της εργατικής τάξης με αυτές της «εθνικής οικονομίας», τα οποία αξιοποιούν με όλες τους τις δυνάμεις όχι μόνο η μεγαλοεργοδοσία αλλά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Ενδεικτική είναι η στάση της ηγεσίας της CGT, όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις του μεταλλαγμένου Κ.Κ. Γαλλίας και η οποία προκήρυξε μεν κινητοποιήσεις για σήμερα, αλλά από κει και πέρα με τη στάση και τις συνολικές της θέσεις ουσιαστικά δουλεύει για να είναι το εργατικό κίνημα «συνομιλητής» και «συνεταίρος» του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζεται να προσφέρει τις υπηρεσίες της και στην επόμενη φάση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που θα φέρει η κυβέρνηση, για τις αλλαγές στην επαγγελματική κατάρτιση και τη μαθητεία. Μαζί με τις ηγεσίες και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, η ηγεσία της CGT εστιάζει τη συζήτηση όχι στον τελικό στόχο των νέων αλλαγών (που είναι η διασφάλιση φτηνών νεαρών εργατικών χεριών, που θα καταρτίζονται και θα ανανεώνονται ευέλικτα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών), αλλά τη «μέθοδο» που θα προχωρήσουν οι αντιδραστικές αλλαγές, το αν θα γίνει «διαπραγμάτευση» ή «συνεννόηση» μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Την ίδια στιγμή, αγωνιστικές δυνάμεις που ανήκουν στην ταξική Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, όπως η Εθνική Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC), επιδιώκουν να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Οπως και στις 12 του Σεπτέμβρη, η FNIC καλεί και σήμερα σε 24ωρη πανεθνική απεργία, ενώ σε προχτεσινή σύσκεψη με άλλες κλαδικές οργανώσεις έκανε προσπάθεια να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας μέσα στους ίδιους τους τόπους δουλειάς και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

(αναδημοσίευση από τον 902.gr)