Γερμανία, απεργιακές κινητοποιήσεις στην Υγεία, 19 Σεπτέμβρη 2017 | Μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ντίσελντορφ από την Επιτροπή Αγώνα Ντίσελντορφ

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Τρίτη, 19 Σεπτέμβρη 2017 προβαίνουν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ντίσελντορφ καθώς και σε άλλα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Γερμανία. Την ταξική αλληλεγγύη της με τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Ντίσελντορφ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή, κόντρα στο απεργοσπαστικό όργιο και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Ντίσελντορφ έχει ως εξής:

«Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ντίσελντορφ,

Η επιτροπή αγώνα του Ντίσελντορφ χαιρετίζει και στηρίζει την προειδοποιητική απεργία της 19ης Σεπτέμβρη 2017.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. Η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων έχει οδηγήσει και αυτή στην υπερχρέωσή τους, ώστε πάνω από το 50% των νοσοκομείων σήμερα στη Γερμανία είναι υπερχρεωμένα.

Στα πλαίσια της πολιτικής οικονομικής εξυγείανσης, παρατηρείται σε όλα τα νοσοκομεία μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτά έχει μειωθεί κατά χιλιάδες, κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συναδέλφισσες και συνάδελφοι υποχρεώνονται να δουλεύουν πολλές υπερωρίες για να «βγει» η δουλειά και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στοιχειωδώς στις ανάγκες των ασθενών. Καλούνται να εργαστούν με υπέρογκο αριθμό ασθενών, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία των ασθενών όσο και τη δική τους. Έρευνες εξάλλου έχουν δείξει, ότι, όπου ένας νοσηλευτής είχε περισσότερους ασθενείς κάτω από την επίβλεψή του, είχαμε παράλληλα μια αύξηση της θνησιμότητας αλλά και μεγάλη άνοδο των νοσοκομειακών λοιμώξεων, ενώ παρατηρείται αύξηση και των ψυχολογικών/ψυχιατρικών ασθενειών στους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την «πληρώνει» και η ποιότητα της εκπαίδευσης των  ιατρικών και νοσηλευτικών σχολών, αφού οι σπουδαστές αναγκάζονται να συμπληρώνουν  τα κενά των θέσεων για τις οποίες δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι, μάλιστα άμισθα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα παραπάνω προβλήματα δεν υφίστανται μόνο στη Γερμανία. Είναι παντού τα ίδια και απαράλλακτα σε όλη την καπιταλιστική Ευρώπη. Είναι απότοκα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου που θέλει και την Υγεία προϊόν εμπορικής εκμετάλλευσης. Η Υγεία μετατρέπεται σε δικαίωμα για τους λίγους και σε κόλαση για τους πολλούς.

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Τα αιτήματά σας είναι δίκαια! Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα!

Βρισκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα σας και απαιτούμε:

  • Άμεση πρόσληψη επαρκούς νοσηλευτικού, ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Δημιουργία νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

Ο αγώνας για δωρεάν δημόσια υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους είναι αναγκαίος όσο ποτέ.»