Νέα σχολική χρονιά | Κάλεσμα στις μητέρες από την Ο.Γ.Ε.

Κάλεσμα στις μητέρες να διεκδικήσουν αγωνιστικά αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με αφορμή τη σημερινή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει τα εξής:

«Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε όλα τα παιδιά μας να μορφώνονται, να αναπτύσσονται ολοκληρωμένα, να χαίρονται την παιδική και εφηβική τους ηλικία.

Όμως η πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας και η οικογένειές μας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μας φορτώνει με χιλιάδες αγωνίες για το παρόν και το μέλλον.

Άλλη μία σχολική χρονιά ξεκινάει:

 • Με πάρα πολλά κενά σε εκπαιδευτικούς στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Αντί για τις χιλιάδες προσλήψεις που έταζε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών καθηγητών. Αποτέλεσμα ειδικότητες να καταργούνται, διδακτικές ώρες να χάνονται, να συγχωνεύονται τμήματα και σχολεία να κλείνουν, τα ολοήμερα να λειτουργούν με ακόμα χειρότερους όρους, η Ειδική Αγωγή μπαίνει και άλλο στο περιθώριο.
 • Ενώ στοιβάζονται τα παιδιά μας σε τάξεις με 27-30 μαθητές, ενώ λειτουργούν τα ολοήμερα σαν παιδοφυλακτήρια, όπως-όπως με “προσωρινά μπαλώματα” για να καλύψουν τις χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών, με τεράστια κενά στη συντήρηση και την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων.
 • Και η κρατική χρηματοδότηση των σχολείων παραμένει τραγικά μειωμένη. Έτσι μας ζητάνε να βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουμε ανάγκες λειτουργίας του σχολείου φορτώνοντας στις πλάτες μας όσα το κράτος έπρεπε να διαθέτει δωρεάν για όλα τα παιδιά. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση χαρίζει απλόχερα φόρους και ζεστό χρήμα σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, στους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ…
 • Και η κυβέρνηση, στο δρόμο των προηγούμενων προωθεί τα σχολεία-μπίζνες, που θα βγάζουν τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς στο κυνήγι των χορηγιών, σχολειά πολλών ταχυτήτων, όπου τα παιδιά θα μορφώνονται (;) ανάλογα με το πορτοφόλι των γονιών τους.
 • Με το νέο νομοσχέδιο για το Λύκειο το μετατρέπουν ακόμα περισσότερο σε εξεταστήριο που θα στέλνει μαζικά τους μαθητές στα φροντιστήρια και την παραπαιδεία.
 • Με ομήρους τις καθαρίστριες στα σχολεία, που παραμένουν συμβασιούχοι με μισθούς πείνας, δείχνει η κυβέρνηση την αδιαφορία της και για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων και για την υγεία των παιδιών μας.

Κυβέρνηση και ΕΕ στερούν από τα παιδιά μας ό,τι σήμερα δικαιούνται.

Νέα μητέρα, σε καλούμε στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης και απαιτούμε:

 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών.
 • Την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.
 • Είκοσι μαθητές ανά τμήμα, όχι στα 27αρια και 30αρια τμήματα, όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων.
 • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών, των εκπαιδευτικών ή των συλλόγων για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κ.λπ..
 • Δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών-φοιτητών με τα ΜΜΜ.
 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών και δωρεάν παροχή των απαραίτητων πιστοποιητικών υγείας.
 • Παροχή ενός γεύματος σε όλους τους μαθητές από το κράτος.

Για σένα, νέα μητέρα, υπάρχει ένας σύλλογος ή ομάδα της ΟΓΕ στη γειτονιά σου, που παλεύει διαχρονικά για το δικαίωμα των παιδιών μας στη Μόρφωση, στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στη ΖΩΗ με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Έλα να μας γνωρίσεις και να αγωνιστούμε μαζί!»

(αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της Ο.Γ.Ε.)