Γαλλία, νέες ανατροπές εργασιακών δικαιωμάτων | Ανακοίνωση του Π.Α.ΜΕ.

«Η “ανάπτυξη” των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου απαιτεί το χτύπημα των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για αυτό, ανεξαρτήτως χώρας και πολιτικής ταμπέλας της εκάστοτε κυβέρνησης, Ευρωπαϊκή Ένωση και κόμματα του κεφαλαίου προωθούν αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν τη μείωση των μισθών, των συντάξεων κτλ, αλλά και ταυτόχρονα να βάλουν εμπόδια (αν όχι να καταργήσουν ολοκληρωτικά) στη Συλλογική Δράση και Διεκδίκηση των Εργαζομένων, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες της εργατικής τάξης». Αυτό επισημαίνει το Π.Α.ΜΕ. σε ανακοίνωσή του για τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση Macron στη Γαλλία, τονίζοντας ότι, «είτε με μνημόνια είτε χωρίς, η αντεργατική επίθεση στους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, είναι ενιαία, διαρκής και συνεχής».

Στην ανακοίνωσή του το Π.Α.ΜΕ. αναφέρει τα εξής:

«Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει το παραμύθι της “Δίκαιης Ανάπτυξης”, αξιοποιώντας την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας Μακρόν, έχει σημασία να δούμε κάποια ενδεικτικά μέτρα που προωθούνται στην Γαλλία και ενάντια στα οποία η εργατική τάξη της Γαλλίας προχωρά σε Απεργία στις 12 Σεπτέμβρη.

  • Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας η κυβέρνηση Μακρόν προωθεί τη μείωση των αποζημιώσεων σε απολύσεις.
  • Οι υπηρεσίες, αντίστοιχες της Επιθεώρησης Εργασίας, μεταρρυθμίζονται προς το αντιδραστικότερο για τους εργαζόμενους, π.χ. μείωση των προθεσμιών για τις προσφυγές των εργαζομένων εναντίον των εργοδοτών, αλλά και το ποιες απολύσεις θα χαρακτηρίζονται “δίκαιες” ή “άδικες”.
  • Ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμίσεις δίνουν στις εταιρείες περισσότερη ισχύ ώστε να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία.
  • Με βάση την εμπειρία από τη χώρα μας και τις “Ενώσεις Προσώπων”, ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων μέσω της ουσιαστικής κατάργησης των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους. Εκεί πλέον οι εργοδότες θα δημιουργούν “ενώσεις εργαζομένων” για υπογράφουν συμβάσεις “ελεύθερα”, χωρίς να έχουν λόγο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων. Αυτό πατάει στην προηγούμενη αντεργατική μεταρρύθμιση που ήδη επέτρεπε στις επιχειρησιακές συμβάσεις να υπογράφονται με χειρότερους – για τους εργαζόμενους – όρους από ότι οι κλαδικές συμβάσεις.

Όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα έρχονται έπειτα από την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης να μειώσει την φορολογία στις επιχειρήσεις από 33% σε 25%.

Καλούμε την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της, να προετοιμάσουμε στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους την απάντησή μας, απέναντι στην αντεργατική πολιτική και την επίθεση του κεφαλαίου, που υλοποιείται ενιαία από τις κυβερνήσεις κάθε πρόσημου σε όλη την Ευρώπη».

(αναδημοσίευση από τον ιστότοπο του Π.Α.ΜΕ.)