Σύνοδος αρχηγών κρατών στη Γαλλία για το μεταναστευτικό | Φουντώνουν οι κόντρες στις πλάτες των μεταναστών

Νέα ώθηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς που μαίνονται στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών έδωσε η προχτεσινή συνάντηση την οποία οργάνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών από Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Λιβύη, Τσαντ, Νίγηρα, αλλά και την επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε Κοινή Δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα επισημαίνεται ότι η «κινητικότητα» και η μετανάστευση πρέπει να γίνονται με οργανωμένο τρόπο και δίνεται βάρος στην «οικονομική στήριξη» που πρέπει να δυναμώσει προς τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, όπως και στην ενίσχυση μέτρων για την «κοινωνικο-οικονομική επανένταξη» όσων επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Για την επιστροφή τους εκφράζεται ετοιμότητα «αξιοποίησης» όλων των απαραίτητων μηχανισμών, δηλαδή και κατασταλτικών. Επίσης, εκφράζεται η ετοιμότητα για ευρωπαϊκή «συνδρομή» στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων Λιβύης, Τσαντ και Νίγηρα, αλλά και στην ενίσχυση των ντόπιων «δυνάμεων ασφαλείας» τους.

Πηγές της γαλλικής προεδρίας σημείωναν ότι η σύνθεση αυτής της «μίνι Συνόδου» αποφασίστηκε με βάση τις εκτιμήσεις της διαδρομής που σήμερα ακολουθεί η πλειοψηφία των μεταναστών από την Αφρική.

Στο περιθώριο της συνάντησης συζητήθηκαν μια σειρά άλλα θέματα, όπως αρκετά για το «μέλλον της ΕΕ».Άλλωστε, μιλώντας χτες σε πρέσβεις της χώρας του, ο Μακρόν υποστήριξε ότι επιθυμεί μια Ευρώπη «επανιδρυμένη» και «με πολλά σχήματα», στην οποία θα δίνει ώθηση μια «πρωτοπορία» χωρών που θα είναι έτοιμες «να προχωρήσουν πιο μακριά» στην οικονομική και πολιτική τους «σύγκλιση». Μετά τις γερμανικές εκλογές, πρόσθεσε ότι «η Γαλλία θα κάνει προτάσεις στους εταίρους της για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής σύγκλισης και τη σύγκλιση των φορολογικών και κοινωνικών πολιτικών μας».

Χαρακτήρισε βασική προτεραιότητα τη «μάχη κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας», ενώ ανακοίνωσε ότι στις 12 Δεκέμβρη η χώρα του θα διοργανώσει νέα διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα, «για να συζητηθεί η πρόοδος της Συμφωνίας (σ.σ. που υπογράφτηκε το 2015) και να κινητοποιηθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση».

(αναδημοσίευση από τον 902.gr)