Φτηνοί εργάτες χωρίς περίθαλψη στη γερμανική βιομηχανία κρέατος

Εισαγωγή φτηνών εργατικών χεριών για την εξαγωγή φτηνού κρέατος είναι η λογική που κυριαρχεί στη βιομηχανία κρέατος της Γερμανία και αποτυπώνεται σε δημοσίευμα της “Deutsche Welle” που γράφει χαρακτηριστικά: «Μειωμένα ημερομίσθια, υπεργολαβίες, έλλειψη ιατρικής περίθαλψης: εργαζόμενοι από την Ανατολική Ευρώπη έρχονται αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις στη Γερμανία».

Αναφέρει πως από το 2014 ισχύει θεωρητικά στη βιομηχανία κρέατος ελάχιστο ωρομίσθιο 8,75 ευρώ μεικτά, αλλά «στο τέλος του μήνα κάποιοι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι λαμβάνουν έως και 200 ευρώ λιγότερα από αυτά που τους αναλογούν». Σήμερα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στη γερμανική βιομηχανία κρέατος προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη και όπως επισημαίνεται «ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής, από τη σφαγή μέχρι την τυποποίηση, βρίσκεται στα χέρια ξένων υπεργολάβων. Οι ίδιες οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν θεωρούνται υπεύθυνες για τους εργαζόμενους αυτούς».

Με τους υπεργολάβους η σφαγή ενός χοίρου στοιχίζει μόλις 1,5 ευρώ, εκτιμά το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών (NGG) στο Όλντενμπουργκ της Γερμανίας. Με αυτό τον τρόπο το γερμανικό κρέας είναι τόσο φθηνό που κατακλύζει πλέον και τις ξένες αγορές. Στη Γερμανία μπαίνουν στα σφαγεία κάθε μέρα 1,9 εκατομμύρια ζώα και οι δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου καταγράφουν συνολικό τζίρο 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

(αναδημοσίευση από τον 902.gr)